Süreç Yönetim Atölyesi
Süreçlerle Yönetim Nedir ve Neden Önemlidir?
Klasik yönetim yaklaşımı hiyerarşi ve iş bölümü esasına dayanan bir yönetim yaklaşımıdır ve yönetim faaliyetleri bölümlerde yapılacak işlerin neler olduğuna odaklanmaktadır. Bir başka ifade ile klasik yönetim yaklaşımı hangi bölümde hangi iş yapılıyor sorusunu cevaplamak için en ideal yönetim yaklaşımıdır ve işlerin dikey olarak ilerlediği ön görülür.
Süreç yönetimi yaklaşımı, bir organizasyonda yürütülen işlerin gerçekleştirilirken farklı bölümlerde de olsa yapılan işlemlerinin bir bütün olarak ele alındığı, ölçümlendiği ve yönetildiği bir yönetim yaklaşımdır. Süreç yönetimi yaklaşımı, fonksiyonel yönetim yaklaşımından farklı olarak hangi bölümde hangi işlerin yapıldığına değil, işlerin nerede, ne zaman, nasıl, neden ve kim tarafından yapıldığına odaklanır. Yönetim faaliyetlerinin işi yapan insanların yönetimine değil; özellikle müşteri değeri üreten işlerin nasıl işlediğine odaklanması demek, kişilerin değil işlerin performansını ölçümlemek için en önemli adımdır.
Bir başka ifade ile süreçlerle yönetim konusunda yeteneklerini arttırmış işletmeler, yürütülen tüm işleri adım adım tanımlama, standartlaştırma ve kişi odaklı değil iş odaklı performans yönetimi konusunda başarılı olabilirler. Süreç yönetimi birden fazla bölümde birden fazla pozisyonun katılımı ile yürütülen işlerin tanımlanması, dokümante edilmesi ve analizini kolaylaştıran bir yönetim aracıdır.
Süreçlerle Yönetime Geçiş Koçluğunun Amacı
Nail ŞENGÜN tarafından sunulan SÜREÇLERLE YÖNETİME GEÇİŞ KOÇLUĞU kamu veya özel sektör kuruluşlarında süreç yönetimi ve süreçlerle yönetim kavramının öğrenilmesini, iş süreçlerinin tanımlanması, analizi, performanslarının ölçümlenmesi ve iyileştirilmesi ile ilgili yetkinliklerin geliştirilmesini hedeflemektedir.
Süreçlerle Yönetime Geçiş Koçluğu Çalışmaları
Süreçlerle Yönetime Geçiş Koçluğu çalışmaları;
-
Şirketlerde yürütülen iş ve işlemlerin tanımlanması ana süreç, süreç alt süreç olarak hiyerarşikleştirlmesi ve temel süreç ve destek süreç olarak sınıflandırılması
-
Bir standart iş akışı olmayan, her seferinde farklı kişiler ve yöntemlerle yapılan işlerin, olması gereken iş akışlarının belirlenmesi,
-
Çalışma kapsamında Nail ŞENGÜN ve ekibi tarafından ele alınacak İş ve işlemlerin akışının analiz edilerek iş akış haritalarının tasarlanması, prosedürlerinin hazırlanması, perfomans göstergelerinin belirlenmesi, risklerin yönetilmesi ile yöntemlerin belirlenmesi
-
Analiz edilen süreçlerin iyileştirilmesi başlıklarından oluşur.
Süreçlerle Yönetim Koçluğunun Süresi
Nail ŞENGÜN tarafından yönetilen Süreçlerle Yönetime Geçiş Koçluğu İşletmelerin büyüklüğü, koçluk kapsamında iş akış diyagramı çizilecek, analiz edilecek süreçlerin sayısı ve büyüklüğü ile orantılı olarak en az bir buçuk yıl sürmektedir.